Jak wybrać najlepsze garnki do gotowania?

Garnki to podstawowe i z pozoru proste akcesoria kuchenne. Jednak od tego, z jakich garnków korzystamy podczas przyrządzania potraw, może zależeć ich smak i jakość. Wybór garnków wpływa też na sam komfort gotowania. Wyraźnie widać więc, że sprawa ta wcale nie jest tak błaha, jak z pozoru mogłoby się wydawać. Na co zatem warto zwracać uwagę podczas zakupu garnków do swojego kuchennego wyposażenia? Oto kilka wskazówek.

Materiał wykonania a funkcjonalność garnków

Główną kwestią, którą należy wziąć pod uwagę w czasie wyboru najlepszych garnków, jest materiał ich wykonania. To właśnie od niego przede wszystkim zależy wytrzymałość i funkcjonalność danego naczynia. Dużą popularnością cieszą się garnki ze stali nierdzewnej. Są odporne na uszkodzenia i zarysowania, dlatego mogą z powodzeniem być używane nawet przez kilka lat. Co więcej, łatwo utrzymać je w czystości. Garnki stalowe to z reguły lepszy wybór niż te wykonane z dużo tańszego, ale mniej trwałego aluminium. Choć może kusić nas szeroki wybór kolorów i wzorów garnków aluminiowych, nie są one zbyt praktyczne. Szybko oddają ciepło i podczas gotowania kwaśnych potraw wydzielają toksyczny glin, który dostaje się do pożywienia. Natomiast do bezpiecznych i wytrzymałych tworzyw należy teflon. Garnki teflonowe są odporne na zarysowania i niepodatne na wysokie temperatury. Ich wyjątkową zaletą jest fakt, że używając ich, trudno o przypalenie potrawy, a ponieważ jedzenie nie przywiera do powłoki, są łatwe do czyszczenia i pielęgnacji. Godne zainteresowania są także garnki żeliwne. Okazuję się niezwykle wytrzymałe, jednak trzeba mieć na uwadze fakt, że sporo ważą i długo się nagrzewają.

Garnki do gotowania o różnym przeznaczeniu

Dostępne w sklepach z artykułami kuchennymi garnki różnią się nie tylko materiałem wykonania, ale także przeznaczeniem. Klasyczny garnek z pokrywką doskonale sprawdzi się do gotowania ziemniaków, rozmaitych zup oraz potraw jednogarnkowych, takich jak gulasz, bigos, łazanki czy leczo (zapoznaj się z asortymentem dostępnym na https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/garnki-211.html). Warto posiadać w swojej kolekcji kilka takich garnków w różnych rozmiarach. Podczas codziennego przygotowywania jedzenia, przydatny okazuje się także klasyczny rondel z długa rączką. Z reguły ma niewielkie rozmiary, przez co świetnie nadaje się do gotowania mleka czy roztapiania masła. Ciekawym akcesorium jest też zestaw do gotowania na parze. Warto pamiętać, że warzywa, ryby czy mięso przyrządzone na parze są znacznie zdrowsze niż te smażone. Zestaw składa się z klasycznego, niezbyt wysokiego garnka do którego nalewamy wodę oraz jednego lub kilku garnków z dziurkowanym dnem, które ustawiamy piętrowo.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here