Okap Smeg – elegancki i funkcjonalny

Przyjemność z gotowania i przebywania w kuchni jest wprost proporcjonalna do zapachu, który w niej panuje. Jednak obok świeżo mielonej kawy, aromatycznej zupy czy pieczonego ciasta są zapachy w kuchni niechciane, których za wszelką cenę staramy się pozbyć. Ma to tym większe znaczenie, jeśli strefa gotowania jest połączona z salonem. Jak walczyć z nieprzyjemnymi zapachami czy z oparami pary wodnej i tłuszczu wytwarzanymi w trakcie gotowania?

Jak wybrać okap kuchenny?

Projektując lub remontując kuchnię, warto pamiętać o tym, że w dobrze wyposażonej kuchni powinien się znaleźć odpowiedni okap. Obok funkcji estetycznej odgrywa on bowiem bardzo ważną rolę, jaką jest wyciąganie nieprzyjemnych zapachów i pary oraz pochłanianie unoszących się drobin tłuszczu. Dodatkowo sprzęt tego typu odpowiada za oczyszczanie powietrza. Wszystkie te funkcje ułatwiają utrzymanie kuchni w czystości i zwiększają komfort gotowania.

Po pierwsze, forma i kształt. Okap kuchenny musi komponować się ze stylem kuchni. Można zdecydować się na model wolnostojący, tzw. kominowy, wybrać wariant do zabudowy w blacie lub zabudowany w szafkach kuchennych tj. pod szafkowy czy teleskopowy (idealny do małych kuchni, gdzie każde miejsce jest na wagę złota). Jeśli przy wyborze sprzętu weźmiemy pod uwagę kryterium stylistyczne, możemy zdecydować się na podkreślający elegancję przestrzeni okap nowoczesny, sprzęt klasyczny albo ten pasujący do aranżacji retro. Okapy wyspowe doskonale sprawdzają się w dużych kuchniach, gdzie gotowanie odbywa się na tzw. wyspie, a odciąg powietrza znajduje się dokładnie nad powierzchnią kuchenki.

Po drugie, wydajność. Sama forma i elegancja okapu, nie wystarczą. Dobór pod kątem wydajności, czyli ilości filtrowanego powietrza w ciągu godziny oblicza się następująco:

Kubatura pomieszczenia (długość x wysokość) x 6 = minimalna wydajność okapu

Kubatura pomieszczenia (długość x wysokość) x 12 = maksymalna wydajność okapu

Najczęściej spotykane na rynku wydajności okapów to 160-800m³/h, zatem najbardziej optymalny wybór to przedział między minimalnym a maksymalnym obliczonym zapotrzebowaniem.

Po trzecie, zastosowane filtry. Dostępne na rynku okapy posiadają proste filtry wykonane z aluminium lub stali nierdzewnej, pochłaniające głównie tłuszcz, parę i kurz bądź filtry węglowe wyciągające dodatkowo zapachy i dym.

Po czwarte, poziom hałasu. Wszystkie wyciągi i pochłaniacze powietrza są mechaniczne, stąd emitują hałas. Aby cieszyć się z użytkowania, warto zwrócić uwagę na podawane przez producenta parametry i wybrać możliwie ciche urządzenie.

Dlaczego okap Smeg?

Okap Smeg to połączenie elegancji, stylu i najnowszych technologii. Pięknie wyglądają w każdej kuchni zarówno okapy o klasycznej linii, jak i ponadczasowe formy w stylu kolonialnym, wyraziste kształtem i barwą okapy z linii Portofino albo stylizowane na lata ’50. Retro. Włoski design, dbałość o szczegóły wykończenia, wysoka wydajność pochłaniania, oraz niskie parametry poziomu hałasu to niewątpliwie duże zalety, jakimi charakteryzuje się Smeg okap. Ponadto istnieje możliwość wyposażenia każdego modelu w filtr węglowy, który w trybie recyrkulacji eliminuje i pochłania zapachy. Zawarty w nim aktywny węgiel w kontakcie z oparami wchodzi w reakcję, redukuje zapachy i kieruje czyste powietrze z powrotem do kuchni.

Poprzedni artykułNa co uważać przy zakupie auta używanego z komisu?
Następny artykułNiezbędnik kierowcy. Co powinieneś mieć w aucie podczas każdej podróży?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj