Jak wybrać oprogramowanie dla gastronomii?

Firmy, które oferują oprogramowanie dla gastronomii, nieustannie rozwijają systemy, aby sprostać oczekiwaniom klientów. Ceny różnych systemów gastronomicznych są podobne do siebie, ale nigdy właściciel firmy nie powinien decydować się na wybór oprogramowania gastronomicznego pod względem najniższej ceny. Przede wszystkim najważniejsza jest funkcjonalność oraz odpowiednia elastyczność systemu do gastronomii.

Jaki wybrać system do gastronomii?

Najważniejszym etapem podczas poszukiwania odpowiedniego oprogramowania do gastronomii powinno być szczegółowe określenie potrzeb właściciela lokalu. Dopiero wtedy firma sprzedająca oprogramowania będzie w stanie dopasować odpowiednie rozwiązanie zgodne z wytycznymi inwestora. Najważniejsze jest to, aby system gastronomiczny pozwalał dokonywać sprzedaż i obsługę gości, a także zawierał moduł, który pozwala zarządzać całym lokalem gastronomicznym.

System gastronomiczny powinien posiadać:

  • moduł zamawiania stolika,
  • dostosowanie menu do własnych potrzeb,
  • system rabatowy,
  • informacje na temat stanu na magazynie,
  • obsługa kasy gotówkowej,
  • planowanie zamówień,
  • tworzenie zaawansowanych raportu ze sprzedaży,
  • rozliczenie inwentaryzacji.Dodatkowo system może posiadać:
  • dowóz na telefon,
  • moduł faktur,
  • import do systemu księgowego,
  • specjalny moduł dla sieci lokali.

Rozbudowane systemy gastronomiczne.

Każdy właściciel lokalu gastronomicznego powinien dokładnie zastanowić się, jakie moduły oprogramowania są niezbędne na początku prowadzenia działalności. Bardzo ważną cechą systemów gastronomicznych jest to, że mogą być one w każdym momencie dodatkowo rozbudowane. Dlatego na początku do lokalu gastronomicznego wystarczą podstawowe moduły.

Przedsiębiorca powinien również dokładnie zidentyfikować wszystkie problemy, które chce za pomocą oprogramowania gastronomicznego wyeliminować. Przede wszystkim odpowiedni system gastronomiczny ma poprawić szybkość realizacji zamówień oraz obsługi klienta, a dodatkowo sytuację finansową.

Najlepszy system do gastronomii.

Już na etapie poszukiwanie właściciel lokalu gastronomicznego powinien dokładnie porównać funkcję oraz możliwości, jakie daje mu dany system. Warto również zwrócić uwagę na to czy oprogramowanie będzie zintegrowane z dodatkowymi sprzętami.

Dobrze jest na początku zadać sobie pytania dotyczące tego, ile stanowisk będzie obsługiwane przez oprogramowanie, a także ilu kelnerów będzie miało dostęp do systemu. Po zamówieniu systemu gastronomicznego należy również skorzystać z całorocznego serwisowania, dzięki czemu specjaliści od oprogramowania będą dostępni dla właściciela gastronomii, gdy tylko wystąpi jakakolwiek awaria czy urządzenie zostanie uszkodzone. Szybka naprawa usterek pozwoli na bezproblemowe funkcjonowanie lokalu gastronomicznego.

Poprzedni artykułWybór fotografa na wesele
Następny artykułJak podkręcić komputer?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj