Fotografie kulinarne stają się coraz bardziej popularne, zwłaszcza na blogach tematycznych. Warto wykorzystać kilka podstawowych zabiegów i sztuczek, dzięki którym fotografowana żywność i produkty spożywcze będą wyglądać znacznie bardziej atrakcyjne.
Fotografowanie żywności – światło
Nowoczesna fotografia kulinarna musi wykorzystywać grę świateł. Światło jest jednym z najistotniejszych elementów w przypadku fotografii kulinarnej. Oznacza to, że nawet najbardziej wytrawne danie fotografowane przy nieodpowiednim świetle może wyglądać niekorzystnie. Ważne jest zatem znalezienie takiego miejsca w mieszkaniu, gdzie uzyskuje się odpowiednie nasycenie światła, najlepiej światła dziennego. Można także podjąć próbę fotografowania żywności na zewnątrz, podczas złotej godziny. Jednak korzystne światło występuje już po południu, ważne jest jednak aby nie było ono zbyt intensywne. To właśnie od niego zależeć będzie w dużej części, czy zdjęcie przyciągnie uwagę widza. Tło, na którym fotografuje się dania, ma ogromny wpływ na odbiór zdjęcia. Nie trzeba inwestować dużych pieniędzy na profesjonalne tła. Można przygotować się samodzielnie, wykorzystując naturalne materiały, ale także strukturalne papiery czy też podłoża. Można wykorzystać również gres podłogowy, zakupiony w markecie budowlanym. Doskonałym tłem do fotografowanych potraw będzie także naturalne drewno.
Naczynia i zastawa do fotografowania potraw
Aby fotografia reklamowa była wystarczająco dobra, powinna zawierać jasny przekaz. Musi także przykuwać uwagę widza, na co wpływ ma wiele czynników. Bardzo istotne są naczynia, w których prezentowane będą dania oraz żywność. Najczęściej nie ma potrzeby inwestowania w drogie zestawy. Wystarczy zaledwie kilka talerzyków o różnej wielkości oraz kształcie, a także miseczki. Wybierając klasyczne kolory naczyń, można uzyskać najlepsze efekty. Jest to bardzo ważne zwłaszcza w przypadku fotografowania kolorowych dań. Zbyt wiele intensywnych kolorów naczyń mogłoby negatywnie wpłynąć na przekaz i jakość zdjęcia. Należy jednak pamiętać, że żywność znacznie lepiej prezentuje się na białej lub jasnej zastawie, bez żadnych wzorów. Mniej korzystnie wygląda na kolorowych naczyniach.
Odpowiednia kompozycja na talerzu
Dobry prezent dla fotografa to taki, który ułatwi mu pracę oraz tworzenie doskonałych zdjęć. Na: https://www.mediaexpert.pl/poradniki/foto-i-kamery zakupić można doskonałej jakości kamery oraz aparaty fotograficzne. Jednocześnie jest tam wiele interesujących porad na temat wykonywania zdjęć. Aby uzyskać atrakcyjne zdjęcie jedzenia, należy skupić się na kompozycji. Oznacza to sposób ułożenia potrawy na talerzu. Przede wszystkim nie należy nakładać zbyt dużych porcji, gdyż wówczas uzyskuje się wyrażenie przeładowania. Może także dojść do sytuacji, że odbiorca nie będzie wiedział do końca, co znajduje się na talerzu.
Tym samym znacznie lepiej sprawdzają się nieduże porcje jedzenia, a także bardzo wyraźnie wyodrębnione składniki. Dlatego po włożeniu potrawy na talerz warto dodatkowo udekorować ją listkami sałaty, ziołami, soczystymi owocami czy warzywami. Można dodać także owoce, warzywa, migdały lub inne elementy kulinarne obok talerzyka. Spotęguje to efekt końcowy, doda apetytu widzom, a jednocześnie zadziała na wyobraźni. Dobrze wyglądają także sztućce czy też pozostała część zestawy stołowej, które mogą być widoczne w kadrze.